God at Play  (Murty Classical Library of India) (Volume 1)  by Mhaimbhat (Author), Anne Feldhaus (Translator) Harvard University Press; Bili...

Бог у игри. 1. том


God at Play 

(Murty Classical Library of India) (Volume 1) 

by Mhaimbhat (Author), Anne Feldhaus (Translator)

Harvard University Press; Bilingual edition 

2. јануар 2024.

784 стр.


Најстарије постојеће дело на маратију, средњовековна хроника Чакрадаровог божанског живота на земљи, у новом преводу на енглески.


Бог у игри, или Лилачаритра, је изузетна биографија средњовековне религиозне личности Чакрадхара Свамија. Његови следбеници, звани маханубхаве, схватају га као божанску инкарнацију Парамешвара. Мхаимбхат, брамански златар који је постао један од Чакрадхарових најважнијих следбеника, саставио је овај запањујуће приземан религиозни текст око 1278. године. У њему су забележена не само Чакрадарова етичка и теолошка учења, већ и његове свакодневне активности, укључујући храну коју је јео и људи које је срео. Овај богат, детаљан извештај пружа увид у економске услове, политичку историју и друштво у средњовековној Индији. Рукописи дела су пажљиво чувани у заједници маханубхава и нису били познати странцима све до раног двадесетог века.


Први том Бог у игри описује Чакрадаров рани живот, његова лутања као усамљеног аскете и окупљање ученика који га касније прате на путовањима.


Овај нови енглески превод Лилачаритре прати измењени текст на маратију, заснован на издању Харија Нарајана Ненеа, на деванагари писму.