Monastic Women and Secular Economy in Later Medieval Europe, ca. 1200 to 1500 1st Edition by Annalena Müller (Author) Routledge; 1st edition...

Монахиње и световна привреда у каснијој средњовековној Европи, око 1200 до 1500 године


Monastic Women and Secular Economy in Later Medieval Europe, ca. 1200 to 1500 1st Edition

by Annalena Müller (Author)

Routledge; 1st edition 

31. јануар 2024.

210 стр.


Ова књига има за циљ да поново напише наратив о женама и моћи у средњовековном друштву. На основу богатог корпуса извора – први пут систематски прикупљених – открива женске манастире као централне и економски способне актере у феудалном друштву.


Са хронолошким фокусом на касни средњи век, ова књига се фокусира на четири моћна манастира смештена у данашњој Француској, Немачкој и Швајцарској. Три од ових институција били су аристократски манастири основани у раном средњем веку. Били су обдарени широким феудалним прерогативима који су углавном, али не искључиво, проистекли из земљишних поседа. Четврти манастир је настао у тринаестом веку и имао је превасходно монетарну економију.


Посматрано из дуготрајне перспективе, Монахиње и секуларна привреда у Европи каснијег средњег века откривају стратегије прилагођавања које су омогућиле овим различитим институцијама да преброде значајне економске промене касног средњег века. У контексту средњовековног феудалног друштва игуманије су биле ауторитативне личности. Владале су територијама, делиле правду, постављале свештенике, па чак и слале војнике у рат. Касносредњовековни манастири су деловали као урбани земљопоседници и давали кредите – стога су били главни економски играчи у градовима у успону. Запажања ове монографије натераће медиевисте да преиспитају традиционалну слику како „мушког” феудалног средњег века, тако и средњовековне монетарне привреде.