Christian Images and Their Jewish Desecrators: The History of an Allegation, 400-1700  (Jewish Culture and Contexts)  by Katherine Aron-Bell...

Хришћанске слике и њихови јеврејски оскврнитељи. Историја једне оптужбе, 400-1700


Christian Images and Their Jewish Desecrators: The History of an Allegation, 400-1700 

(Jewish Culture and Contexts) 

by Katherine Aron-Beller (Author)

Part of: Jewish Culture and Contexts (62 books)

University of Pennsylvania Press 

9. јануар 2024.

440 стр.


У књизи Хришћанске слике и њихови јеврејски оскврнитељи, историчарка Кетрин Арон-Белер анализира уобичајену хришћанску оптужбу да су Јевреји уобичајено и компулзивно скрнавили хришћанске слике, идентификујући ову тврдњу као ону која функционише заједно са другим антијеврејским оптужбама као што су ритуално убиство, крвна клевета и непријатељско скрнављење да би на крају обавестило о опасним и дуготрајним предрасудама у средњовековној и раној модерној Европи.


Анализом народних прича, митова, судских поступака и верске уметности, Арон-Белер открива да су наративи у којима се наводи да су Јевреји починили насиље над сликама Христа, Марије и ученика цветали у Европи између петог и седамнаестог века. Затим истражује како су се ови наративи различито манифестовали широм континента и кроз векове, откривајући да њихова моћ не одражава јеврејске поступке саме по себи, већ бригу хришћана да склизну у идолопоклонство када гледају приказе религиозних личности. Поред тога, Арон-Белер разматра ставове Јевреја према хришћанским сликама и начине на које су одговорили и одбацили – или прихватили – такве наводе. Испитујући како су оптужбе за скрнављење утицале на јеврејске појединце и заједнице које обухватају Византију, средњовековну Енглеску, Француску, Немачку и рану модерну Шпанију и Италију, Арон-Белер показује да је ова оптужба била снажан израз забринутости хришћанске већине око вршења идолопоклонства и њихове жеље да учествују у праксама поштовања које су се вртеле око визуелних слика - анксиозности која је еволуирала кроз векове и опстаје до данас.