Towards Jihad?: Muslims and Politics in Postcolonial Mozambique by Eric Morier-Genoud (Author) Oxford University Press  1. јануар 2024. 240 ...

Ка џихаду? Муслимани и политика у постколонијалном Мозамбику


Towards Jihad?: Muslims and Politics in Postcolonial Mozambique

by Eric Morier-Genoud (Author)

Oxford University Press 

1. јануар 2024.

240 стр.


Од 2017. Мозамбик је суочен са џихадском побуном. Ова књига разматра порекло те побуне и ширу и дужу историју односа између ислама и политике у земљи. Да ли је муслиманска политика Мозамбика увек упућивала на џихад?


Ерик Морије-Женуд испитује период непосредно после независности, када се држава бавила антиклерикализмом; затим прелази кроз деценије у 2000-те, када су се и владајућа партија и опозиција удварале муслиманима у изборне сврхе, пре него што је стигао до 2010-их, када су се вратиле тензије између 'џамије и државе'. Успут, он истражује широк спектар феномена, укључујући успон вехабизма, верско надметање, државно посредовање, секуларизам, наводни раст и радикализацију ислама, и порекло текуће побуне. Оно што се појављује је богата историја, пажљива према различитим гранама и елементима муслиманске заједнице, гледајући далеко изван уске перспективе џихада.


Гледајући друштвено-историјску перспективу, Ка џихаду? разоткрива сложену динамику коју џихадска побуна заправо сада нарушава. Разумевање дуге историје ангажовања муслимана у политици у Мозамбику баца светло на то одакле је ова земља дошла, где се сада налази усред насилних немира и куда би могла да иде даље.