Traces of the Prophets: Relics and Sacred Spaces in Early Islam  (Advances in the Study of Islam)  by Adam Bursi (Author) Edinburgh Universi...

Трагови пророка. Реликвије и свети простори у раном исламу


Traces of the Prophets: Relics and Sacred Spaces in Early Islam 

(Advances in the Study of Islam) 

by Adam Bursi (Author)

Edinburgh University Press; 1st edition 

12. јануар 2024.

288 стр.


Доприносећи учености проучавања ислама заједно са другим касноантичким религијама, Трагови пророка наглашава како су рани муслимани користили свете објекте и просторе да би уписали и оспорили континуитет ислама са јудаизмом и хришћанством и разлике од њих. Књига тврди да су пророчке реликвије ритуално и реторички обликовале муслиманске идентитете у првим вековима ислама.


Трагови пророка поново исписују историју светих тела и светих простора у настанку ислама. Уместо да се фокусира на теолошке контроверзе међу раним муслиманима, ова књига је заснована на материјалним објектима и местима које су муслимани додиривали и о којима су „размишљали“ у дефинисању исламске праксе и веровања. Иако су у модерној науци често маргинализовани, свете реликвије и простори стајали су на спорним границама насталих исламских идентитета. Предмети и простори као што су Аврамови отисци стопала у Меки и Мухамедов гроб у Медини пружили су места заједничког исламског ритуала, као и алате за разликовање муслимана од немуслимана.