Grasping Emotions: Approaches to Emotions in Interreligious and Interdisciplinary Discourse  Religiöse Positionierungen in Judentum, Christe...

Схватање емоција. Приступи емоцијама у међурелигијском и интердисциплинарном дискурсу


Grasping Emotions: Approaches to Emotions in Interreligious and Interdisciplinary Discourse 

Religiöse Positionierungen in Judentum, Christentum und Islam, 4 

by Ute E. Eisen (Editor), Heidrun E. Mader (Editor), Melanie Peetz (Editor)

De Gruyter; 1st edition 

29. јануар 2024.

326 стр.


Емоције све више привлаче пажњу науке и академске заједнице. Тема је утолико актуелнија јер смо сведоци глобалног тренда ка високо емоционализованим дискурсима у друштвима и религијама. Дискурси су мање вођени рационалним аргументима и „чињеницама“. Уместо тога, наративи, понекад манипулативни, утичу на мисли и активности наших друштава. У том контексту, ауторитативни текстови монотеистичких религија доживљавају ренесансу. Танах, Библија и Куран не само да „емоционализују“, они такође нуде древне концепте емоција које утичу на садашњост.


Ова књига доводи међузависности антике и (пост)модерности у интердисциплинарну расправу. Како уопште треба да разумемо осећања? Ова књига истражује приступе емоцијама које су приказане и схваћене у различитим изворима и дисциплинама. Сарадници деле своје погледе на методолошка питања која се тичу истраживања емоција. Научници у религијским студијама и теологији из различитих традиција – јеврејске, хришћанске, исламске – ступају у дијалог са другим дисциплинама, као што су психологија, студије књижевности, социологија, културолошке студије, филозофија и историографија.