The Oxford History of British and Irish Catholicism, Volume III: Relief, Revolution, and Revival, 1746-1829 Оксфордска историја британског и...

Оксфордска историја британског и ирског католицизма, том III. Олакшање, револуција и препород, 1746-1829


The Oxford History of British and Irish Catholicism, Volume III: Relief, Revolution, and Revival, 1746-1829

Оксфордска историја британског и ирског католицизма, том III. Олакшање, револуција и препород, 1746-1829

by Liam Chambers (Editor)

Oxford University Press 

1. јануар 2024.

368 стр.


Трећи том Оксфордске историје британског и ирског католицизма истражује период од пораза јакобитске војске у бици код Кулодена 1746. до доношења католичке еманципације 1829. године.


Први део књиге нуди хронолошки преглед који прати опадање јакобитизма, ублажавање казненог законодавства које је било усмерено на католике, сложени утицај Француске револуције, дебате о месту католика у постунијатској држави, и - следеће масовна мобилизација ирских католика – пролаз еманципације. Други део књиге показује да се ова политичка историја може правилно разумети само у погледу ширих трансформација које су се десиле у каснијем осамнаестом и раном деветнаестом веку. Период је био сведок ширења католичке инфраструктуре (пасторалне структуре, изградња капеле, основно образовање и финансије) и промена у католичкој пракси, на пример у литургији и побожности. Растућа инфраструктура и све више јавног исповедања католицизма десили су се у друштву у којем је антикатолицизам остао сила, али се књига такође бави односима са некатолицима који су присуствовали свакодневном животу. Најважније је да су трансформације овог периода биле међународне, али и националне.


Књига истражује британске и ирске манастире, колеџе, самостане и манастире на континенту, посебно током догађаја из 1790-их када су се многе институције затвориле, а код куће су се појавиле наследнице или нове. Међународне димензије британског и ирског католицизма прошириле су се и изван Европе како се Британско царство ширило глобално, а пажња је посвећена укључивању британских и ирских католика у империјалну експанзију. Овај том се бави књижевним, интелектуалним и културним изразима католицизма у Британији и Ирској. Католици су произвели богату литературу на енглеском, ирском, шкотском гелском и велшком језику, иако књига показује разлике у понуди. Такође су учествовали и учествовали у католичком просветитељству, посебно када су се борили са изазовима прилагођавања протестантском уставу. Ово је такође имало последице на јавно изражавање католицизма и књига се завршава истраживањем променљивог израза веровања кроз музику и материјалну културу.