American Zion: A New History of Mormonism  Амерички Сион. Нова историја мормонизма by Benjamin E. Park (Author) Liveright  16. јануар 2024. ...

Амерички Сион. Нова историја мормонизма


American Zion: A New History of Mormonism 

Амерички Сион. Нова историја мормонизма

by Benjamin E. Park (Author)

Liveright 

16. јануар 2024.

512 стр.


Прва велика историја мормонизма у последњој деценији, ослањајући се на новодоступне изворе како би открила дубоко подељену веру која је ипак обликовала нацију.


Цркву Исуса Христа светаца последњих дана основао је Џозеф Смит 1830. године у такозваном „запаљеном округу“ у северном делу Њујорка, који је свакодневно производио видовњаке и пророке. Већина нових веровања се распламсала; Смитова би издржала, постајући најзначајнија домаћа религија у америчкој историји. Како је мормонизам успео прича је историчар Бенџамин Е. Парк у Америчком Сиону.


Ослањајући се на изворе који су постали доступни тек у последње две деценије, Парк представља свеж, свеобухватан извештај о свецима последњих дана: од бекства на територију Јуте 1847. до јавног одрицања од полигамије 1890. године; од стварања савеза мормонског руководства са Републиканском странком након Њу дила до „мормонског тренутка“ 2012. година, када је премијерно приказан мјузикл Мормонова књига и председничка кандидатура Мита Ромнија; и шире. У двадесетом веку, показује Парк, мормони су почели да се све више приближавају центру америчког живота, обликујући успут културу, политику и закон.


Али Парков еп није укорењен у тријумфализму. Испоставило се да је слика потпуне послушности једном, земаљском пророку – слика коју шире и мормони и не-мормони – погрешна. У ствари, мормонизам је увек био дефинисан унутрашњим сукобом. Жена Џозефа Смита, Ема, инаугурисала је наслеђе феминистичке агитације око родних улога. Црни верници су тражили припадност чак и након што је 1850-их уведена расна политика која им је забрањивала свештеничке и храмске обреде (ограничење које је остало на снази до 1978.). Аутохтони и латиноамерички свеци — ови последњи данас представљају велики део новообраћеника — такође су се трудили да постоје у заједници која их је дуго називала „ламанцима“, што је израз који је одражавао теологије белог центра. Данас су битке око сексуалности и рода изнова раздвојиле Цркву, пошто су хомосексуалци и транс свеци покренули сопствену борбу за прихватање.


Дефинитивно историјско дело вођено карактером, Амерички Сион је од суштинског значаја за свако разумевање мормонске прошлости, садашњости и будућности. Али његове лекције сежу даље од вере: како то Парк каже, прича о мормонима је америчка прича.