The Oxford History of British and Irish Catholicism, Volume V: Recapturing the Apostolate of the Laity, 1914-2021 Оксфордска историја британ...

Оксфордска историја британског и ирског католицизма, том V. Поновно успостављање апостолства лаика, 1914-2021


The Oxford History of British and Irish Catholicism, Volume V: Recapturing the Apostolate of the Laity, 1914-2021

Оксфордска историја британског и ирског католицизма, том V. Поновно успостављање апостолства лаика, 1914-2021

by Alana Harris (Editor)

Oxford University Press

1. јануар 2024.

416 стр.


Пети том Оксфордске историје британског и ирског католицизма – који покрива период од Великог рата, преко Другог светског рата и Другог ватиканског концила – истражује трансформисани црквени пејзаж између папства Бенедикта XV и папе Фрање. Истражује напоре бискупа, свештеника и људи у Ирској и Шкотској, Велсу и Енглеској да одговоре на савремене изазове и поново интегришу искуства и стручност лаика у службу Цркве.


Поред означавања двадесетог века као ере технолошких иновација, рата, мира, глобализације, деколонизације и ослобођења, овај период је такође означен као „век народа“. Посматрано кроз сочиво Католичке цркве у Британији и Ирској, ова иста динамика истражује се у тематским, синоптичким поглављима од стране водећих научника.


Као век који карактерише успон, односно боља обнова апостолата лаика, ова уређена збирка прати борбе за помирење традиције, превредновање хијерархијских ауторитета, прилагођавање друштвеној и образовној мобилности, као и за доношење озбиљних изазова извана и унутар—укључујући запаљиву биополитику и свештеничко сексуално злостављање—религиозном веровању и легитимитету Цркве као институције.