The Routledge Handbook of Jews and Judaism in Late Antiquity  (Routledge Handbooks) 1st Edition by Catherine Hezser (Editor) Routledge; 1st ...

Рутлеџов приручник о Јеврејима и јудаизму у касној антици


The Routledge Handbook of Jews and Judaism in Late Antiquity 

(Routledge Handbooks) 1st Edition

by Catherine Hezser (Editor)

Routledge; 1st edition 

24. јануар 2024.

552 стр.


Овај том се фокусира на главна питања и дебате у проучавању Јевреја и јудаизма у касној антици (од трећег до седмог века н.е.), пружајући најсавременија истраживања стања науке, главне теме и истраживачка питања, методолошке приступе и путеве за будућа истраживања.


Заснован и на јеврејским и нејеврејским књижевним и материјалним изворима, овај том има интердисциплинарни приступ који укључује историчаре старог јудаизма, научнике рабинске књижевности, археологе, епиграфе, историчаре уметности и византологе. Развој у јеврејском друштву и култури посматра се у оквиру одговарајућих регионалних, политичких, културних и социоекономских контекста у којима су се одвијали. Посебан фокус је дат утицају христијанизације Римског царства на Јевреје, са административног, правног, социјалног и културног становишта. Сарадници истражују како је конфронтација са хришћанством променила јеврејске праксе, перцепције и организационе структуре, као што је, на пример, појава локалних јеврејских заједница око синагога као централних верских простора. Посебна поглавља посвећена су источној и западној јеврејској дијаспори у касној антици, посебно Сасанидској Персији, али и римској Италији, Египту, Сирији и Арабији, Северној Африци и Малој Азији, како би се пружила свеобухватна процена ситуације и животних искустава Јевреја и јудаизма током овог периода.


Рутлиџов приручник о Јеврејима и јудаизму у касној антици је критички и методолошки софистициран преглед актуелне науке намењен првенствено студентима и научницима јеврејских студија, проучавања религија, патристике, класике, римских и византијских студија, иранологије, историје уметности и археологије. То је драгоцен извор за све заинтересоване за јудаизам и јеврејску историју.