Propaganda and Persecution  (George L. Mosse Series in the History of European Culture, Sexuality, and Ideas)  by Renée Poznanski (Author), ...

Пропаганда и прогон


Propaganda and Persecution 

(George L. Mosse Series in the History of European Culture, Sexuality, and Ideas) 

by Renée Poznanski (Author), Lenn J. Schramm (Translator)

University of Wisconsin Press; First Edition 

23. јануар 2024.

526 стр.


У мајсторској историји француског отпора током Другог светског рата Рене Познански нуди свеобухватно истраживање најзначајнијег питања друштвеног имагинарија тог периода: „јеврејско питање“. Са изузетном нијансом, она анализира дискурс о Јеврејима и јудаизму који је прожимао пропаганду и дебате Отпора, док помно испитује судбину Јевреја под Вишијем и после.


Познански тврди да су Јевреји у Француској претрпели двоструки прогон: један предвођен Вишијевом владом, а други нацистима. Маргинализација и искључење убрзо су довели до интернирања и депортације на застрашујућа места. У међувремену, развио се пропагандни рат између Отпора и званичног гласа Вишија. Познански користи низ извора који одузимају дах, посебно тајне публикације и ББЦ преносе на француском језику, како би показала како се Отпор борио и прихватио дубоко укорењен антисемитизам у француском друштву. Њено помно читање пропагандних текстова против јавног мњења испитује нејасноће и ћутања у писању Отпора о прогону Јевреја и, паралелно, бројним и детаљним осудама које су се могле прочитати у јеврејској тајној штампи. Ова опсежна синтеза протеже се на период после ослобођења, током којег ће се текући прогон Јевреја у Европи и северној Африци приказати као секундарни у односу на патњу нације.


Добитник награде Хенри Херц за 2009. годину коју је издала Канцеларија универзитета у Паризу, Сорбона, Пропаганда и прогон, даје велики допринос проучавању отпора и антисемитизма.