The Oxford History of British and Irish Catholicism, Volume I: Endings and New Beginnings, 1530-1640 Оксфордска историја британског и ирског...

Оксфордска историја британског и ирског католицизма, том I. Крајеви и нови почеци, 1530-1640


The Oxford History of British and Irish Catholicism, Volume I: Endings and New Beginnings, 1530-1640

Оксфордска историја британског и ирског католицизма, том I. Крајеви и нови почеци, 1530-1640

by James E. Kelly (Editor), John McCafferty (Editor)

Oxford University Press 

1. јануар 2024.

352 стр.


Први том Оксфордске историје британског и ирског католицизма истражује период 1530-1640, од раскида Хенрија VIII са Римом до избијања грађанских ратова у Британији и Ирској. Анализира настојања за стварање католичких заједница након званично спроведене промене вероисповести, као и почетак иницијатива које би поставиле курс британског и ирског католицизма, укључујући почетак мисионарског подухвата и формирање мреже верских изгнаника и институција као што су колеџи и манастири.


Ово дело истражује сваки аспект живота католика на оба острва док су се хватали у коштац са сталним променама верских политика које су карактерисале овај 110-годишњи период. Сходно томе, постоје поглавља о музици, о књижевности на народним језицима, о насиљу и мучеништву и о специфичностима женског искуства. Анксиозност и изазови живота у религијски мешовитим друштвима довели су до нових облика креативности у религиозном животу који су учинили да католички доживљавају много више од обичног континуитета или бескрајне издржљивости. Антипоперија, или степен у којем су католици постали симболички антитип за протестанте, у много чему је постала нека врста филозофије око које је почео да се врти политички живот у Енглеској, Шкотској и колонизованој Ирској. У исто време, правним оквирима широм Британије и Ирске који су настојали да ограниче, новчано кажњавају или искључе католике из јавног живота посвећује се велика пажња, јер су то биле свакодневне потребе које су обликовале идентитет исто колико и побожности, литургију и директиве произашле из католичке реформације која је тада била у току у континенталној Европи.